shadow

Qui som?

Des de 1928 elaborant pa artesà.

Història
Cap a la segona meitat del segle XIX els pares del fundador del forn de can Curtichs, en Josep Costa i Subirana, varen vendre la carnisseria que tenien situada a la Colònia Guixaró i varen comprar la Fonda de Sant Antoni, a Berga, que estava situada a la plaça de les fons. Allà varen créixer els nou germans i amb ells les ganes de muntar un negoci cada un d’ells. I així va ésser que l’hereu se’n va anar a Vic a obrir l’Hotel Colon, un altre va anar a Manresa i fent de pastisser va obrir la Granja Costa i tots es van anar col·locant a Barcelona, Sabadell i a Berga.
En Josep Costa va obrir el forn a la plaça Viladomat després d’uns anys de regentar amb la seva esposa la Maria Codina Cardona una botiga de comestibles al carrer Mossèn Comelles n.8 també de Berga. Mentrestant la seva dona portava la botiga ell va aprendre de forner primer a Berga i després a Barcelona fins que es va assabentar que a la plaça Viladomat hi havia un local amb planta baixa i soterrani que era ideal per posar-hi un forn. El local del soterrani l’havien utilitzat l’Associació de la Bauma dels Encantats, de la qual ell n’era membre i que es deia l’”Infern”.
Alguns familiar encara recordem unes cares de dimonis que hi havia pintades a les parets. L’any 1928 en Josep Costa va obrir el forn a la plaça Viladomat, desprès de molts mesos de treballar-hi amb un paleta que li va construir, ell l’ajudava anant a buscar rocs a Pedret per omplir la paret i així va ésser com va poder acabar l’obra amb els pocs diners que disposava. A partir d’aquest moment va començar a treballar i com a producte estrella va fer la coca de greixons a més del pa i la coca de pasta o de forner, en aquella època els pagesos plantaven blat que el molien i l’entregaven al forner a canvi de pa, i això els comportava treure més rendiment a la farina.
Quan es va jubilar va continuar la seva filla i el seu gendre (Ramona Costa i Casimiro Elias) que l’hi varen donar molt de prestigi a la fleca. Aquest ho varen traspassar als seus fills, en Joan i Ton Elias, que varen seguir amb la mateixa línia de qualitat que els havien ensenyat els seus pares. Ara ja ho porten els besnéts (la quarta generació) i és per això que gràcies a vosaltres hem pogut arribar fins aquí.
Back to Top