ELABORACIÓ

com fem el nostre pa

Els llevats

Per fer el pa necessitem crear un cultiu que l’anomenem llevat. A la nostra comarca el més utilitzat era el “cotxero”que necessita unes 8 hores de repòs i el llevat de pastar que necessita unes 24 hores de repòs.

En alguns laboratoris, a través de cases comercials ofereixen el cultiu que substitueix el llevat, aquest s’anomena base blanca. Aquesta base permet treballar directe sense cap tipus de llevat, el procés estalvia moltes hores de fermentació i es pot coure pa en qualsevol moment, però llavors el resultat no és tant bo, ja que el pa s’asseca més ràpidament i l’endemà té un gust una mica agre.

els llevats
el pa i la sal

El pa i la sal

La qualitat necessita un bon procés, això vol dir experiència i dedicació. A Forn can Curtichs seguim fent el pa igual des de 1.928 amb una atenció especial per a: la sal.

El nostre pa, el que ens mengem cada dia, té un baix contingut de sal, per això té tant bon gust i és saludable per als nostres clients.

Els bons forners sabem que per fer 1kg de pa, necessitem 1,2kg de pasta, en canvi aquestes noves tècniques que s’utilitzen avui en dia fan el pa amb llevat sintètic i processos de fermentació molt més ràpids. Augmentant el contingut de sal i la temperatura del forn, no cal arribar a posar un 20% més de pasta per fer 1kg de pa, és a dir, en contes de fer servir 1,2 kg de massa per fer 1 quilo de pa utilitzen 1kg de pasta sintètica i molta més sal per arribar a aconseguir el mateix quilo de pa.

Per saber si un pa s’ha fet artesanalment s’ha d’esperar a l’endemà, si aquest conserva el bon gust i encara és cruixent, segur que s’ha seguit el procés correcte.


Back to Top